Strict Standards: Non-static method Pager::factory() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /usr/home/svn.framework/page/core_page.php on line 264 Vitaminbomba téli depresszióra, tavaszi fáradtságra | ElixírNet.hu

   
  Lelki egészség, pszichológia Klub
Kapcsolatteremtő gyógyítás...
“Ha szerencsés vagy, gyógyulásod az elvárt formában fog történni. Ha igazán szerencsés vagy, gyógyulásod olyan...
Kövics Marika http://kapcsolatteremto-gyogyitas.net   |   12:04
  Gyógyítás, gyógymódok Klub
Kapcsolatteremtő gyógyítás
“Ha szerencsés vagy, gyógyulásod az elvárt formában fog történni. Ha igazán szerencsés vagy, gyógyulásod olyan...
Kövics Marika http://kapcsolatteremto-gyogyitas.net   |   12:03


Nyereményjáték

Secret tablóm

Gasztro

Vitaminbomba téli depresszióra, tavaszi fáradtságra

A télvégi depresszió és a tavaszi fáradtság legfinomabb kezelése az egyébként is egészséges káposzta felturbózott változata.
2011 02. 13. 08:00
  Nyomtatás
Cikk küldése    e-mail:

Savanyú gyönyörűség


Van egy szép, gömbölyű, feszes zöldségünk, ami gyakorlatilag egész évben rendelkezésünkre áll, mint A-, B1-, B2-, E-, K- és C-vitamin, valamint ásványianyag-forrás. A tél által megviselt szervezetünk regenerálódása szempontjából azonban az a legfontosabb, hogy mindezeket az értékeket tartósítva is megőrzi, ezért a tápanyagok természetes konzerválója -- C-vitaminból 50 mg/100 g található benne, s ebből savanyított állapotban is megőriz 80–85%-ot! És hogy mennyire finom, arról sokat elárul, hogy a világ zöldségtermelésének és -fogyasztásának 10 százaléka a káposztából származik!

A savanyú káposztát már az ókori Rómában ismerték, az idősebb Cato (Kr. e. 243-149) római államférfi, író és szónok praktikus tanácsokat adott arra, hogy mikor, miért és hogyan együnk káposztát. „A káposzta minden más zöldséget felülmúl. Ha egy lakomán sokat akarsz enni, és élvezni akarod a vacsorát, akkor egyél sok ecettel ízesített káposztát vacsora előtt, majd vacsora után igyál meg féltucat levet. Úgy érzed majd magad, mintha nem is ettél volna, és annyit ihatsz, amennyit akarsz!”.

 

 

A káposzta reneneszánsza

 

A középkorban készítésének módja feledésbe merült, és Kínából a mongolok hozták el ismét Európába. Az nem vonható kétségbe, hogy a kínai Nagy Falat építő munkások alaptáplálékát már 2000 évvel ezelőtt a rizsborban fermentált káposztadarabok képezték. Újrafelfedezését a németeknek tulajdonítják, de ma lényegében mindenütt savanyítanak káposztát, ahol ez a növény megterem. A nyers savanyú káposzta több tejsavbaktériumot tartalmaz, mint a joghurt. Magas a C-vitamin tartalma, ami igen fontos volt télen az északi vidékeken, mikor nem volt mélyhűtés és déligyümölcs-import. James Cook kapitány felfedező útjain mindig vitt bőven magával hajóján a skorbut ellen, ezért kitüntetést is kapott a Royal Societytől: a vezénylete alatt álló Resolution legénységéből három év alatt mindössze négy embert veszített, ami példátlan volt a hajózás addigi történetében.

 

Ami jár, az jár

 

A skorbut ellen akkoriban – az 1700-as évek közepe táján – több orvos is javasolta a savanyú káposztát, köztük a soproni születésű Kramer János György, míg mások úgy vélték, hogy a „sauerkraut” nehezen emészthető, fúvódást okoz, „romlott étel”, hovatovább mérgező. „Eleinte a legénység egyhangúan úgy ítélkezett, hogy a savanyú káposzta emberi fogyasztásra alkalmatlan” – írja erről maga James Cook, aki ettől kezdve úgy járt el, mint a jó óvónéni: amikor tengerészei kiköpték a káposztát, nem erőltette tovább a dolgot. Ugyanakkor növelte a tiszteknek járó adagot, s parancsba adta, hogy a tiszti asztalnál mosolyogva, nyilvánvaló élvezettel kell étkezni. Nem telt bele sok idő, s a matrózok hangosan követelni kezdték saját káposztaadagjukat, elvégre „nekik is jár, ami az uraknak”.

Szerző: Simándi Juli Forrás: Elixír 2011 02. 13. 08:00